Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Jakten på den perfekta griden

Jag befinner mig ständigt på jakt efter det perfekta gridsystemet. Vilket man väljer att använda beror ju självklart på de behov man måste uppfylla. Här tänkte jag sammanställa några av de vanligaste och ett par nyare projekt som kan vara värda att prova på: Det gamla goda 960px gridsystemet är ju lite på väg ur ropet men ibland är ju användarnas skärmar så små att vi blir så illa tvungna att klämma ihop allt på 960 pixlar. Ett annat argument som talar för denna klassiska tolvkolumns-grid är att den harmoniserar fint med gyllene snittet. Varje kolumn är 60px bred och varje mellanrum exakt en tredjedel av detta, alltså 20px. Det är lätthanterligt men kan kännas lite tajt.

Ett försök att bryta sig loss är projektet 978gs. Ser mycket lovande ut, men jag kan inte säga så mycket om det i brist på eget experimenterande.

The Square Grid är ännu en väg att gå. Jag gillar verkligen att den tar upp hela 1008 pixlar i bredd. Att använda små kvadrater på 28x28 pixlar gör det också möjligt att lätt uppnå harmoni även i höjdled och samtidigt få till mycket luftig härlig white space. Så här ser det ut: The Square Grid System

Den modigaste av dem alla är väl kanske den flytande 1140px css griden. Den verkar skala snyggt ända ner till iPhone-nivå, vilket såklart är mycket praktiskt. Och 12 kolumner är ju skönt att jobba med.

För den som vill läsa in sig lite mer på gridbaserad webbdesign kan jag rekommendera thegridsystem.org. Annars kan vi ju se fram emot Mark Boulton's kommande bok A Practical Guide to Designing Grid Systems for the Web. Peppen!