Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Designad för skroten

Nu är julen slut. Barnen har packat upp sina iPads, x-boxar och Wii's. Förra årets iPod touch ligger och skräpar i källaren och mellandags-rean är i full gång. Fler prylar ska säljas och elektronikkedjorna bokstavligt talat slänger ut sina varor för att vinna kriget om kunderna. I tider som denna kommer jag att tänka på projektet The Story Of Stuff. Med hjälp av underbara animerade filmer förklarar hållbarhetsproklameraren Annie Leonard hur masskonsumtionen håller på att förstöra vår ekonomi, hälsa och ekosystem - hela planeten mår dåligt på grund av att i-länderna har skapat ett ekonomiskt system som bygger på att ökad tillväxt och konsumtion hela tiden måste ske på "andras" bekostnad. De som går med vinst kan bara göra det för att någon annan på andra sidan jordklotet förlorar allt.

I den senaste filmen The Story Of Electronics pratar Leonard om alla de produktdesigners som idag är mer eller mindre tvingade att skapa produkter "designade för skroten". Hon ställer den helt rimliga frågan om det inte vore en större utmaning och ett större mått på innovativ förmåga att faktiskt designa för hållbarhet. Jag håller med.

Jag ser fram emot tiden då vi helt och hållet kan lämna masskonsumtionen bakom oss och i stället ägna oss åt massinnovation. Här är några exempel på pionjärer inom detta område:

Quirky är ett community som gör att alla kan bli en uppfinnare. Vem som helst kan bidra med idéer som sedan kan bli produkter. Alla kan påverka hur produkterna ska utformas och tillverkas därför att hela designprocessen är transparent.

Local Motors tillverkar bilar helt och hållet efter sina kunders önskemål och förväntningar. Hela tillverkningsprocessen genomsyras av en så kallad co-design-prinicip, ända ner till fabriksgolvet, som uppstår vid behov, där det finns efterfrågan. Smart och miljövänligt.

Frog Mob är ett av Frog Design's senaste researchprojekt. Metoden kallas för guerilla research och har som utgångspunkt att alla människor kan inspireras av sin vardag och komma på lösningar på relevanta problem. Frog Mob samlar alla dessa crowdsourcade trendspaningar från vardagen för att kunna designa produkter som verkligen behövs utifrån användarnas perspektiv.

God fortsättning.