Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Paddan och de små

Sen Apple släppte iPaden har internet svämmat över av små-nördar och deras första möten med paddan. Med det menar jag alla dessa filmer uppladdade av stolta småbarnsföräldrar som vill visa hela världen hur begåvade deras tvååring är som redan kan navigera en iPad. Här är ett av många exempel:

Det är intressant att se hur otroligt snabbt till och med de riktigt små barnen förstår Apple's geniala designprinciper. Men är det egentligen så knepigt?

Heather Nam skriver för UX Matters om att designa användarupplevelser för barn:

The best rule of thumb: We must consider that children, as an audience, do not differ dramatically from adults when it comes to navigation and usability issues. /.../ I’m talking about navigation, ease of use, usability with a capital U. Today, parents and preschools introduce toddlers and preschoolers to computers when, in the past, most of us were just learning to walk. But think about the process of walking—it works pretty much the same for all of us. At some point, we all learned to put one foot in front of the other and move forward.

Vad det gäller iPaden kanske problemen som uppstår för de yngsta användarna (och även ibland de äldre) är mer relaterade till home-knappen och vad som kan hända när man råkar komma åt den vid fel tillfälle. Aza Raskin beskriver det generella problemet med Apple's home-knapp när användare inte förstår skillnaden mellan "phone-level home" och "app-level home". Vad det gäller små barn handlar problemet mer om att de helt enkelt gärna trycker på knappar och, som Peter Merholz på Adaptive Path konstaterade i juni förra året:

Toddlers love the home button. Being the only physical button on the device, and thus the only the that provides tactile satisfaction, toddlers press the button all the time. Particularly while using an app they really like. And they don’t realize that pressing this gets them out of the app. And after they press it, they then look at you, as if to suggest something is broken, and you need to help them.

Som lösning på problemet föreslog han att iPaden borde ha ett "Toddler-mode", i vilket man inte kan råka stänga av appar, komma åt olämpligt innehåll eller av misstag ringa någon.

I takt med att fler och fler appar som riktar sig enbart till småbarn dyker upp tror jag det blir viktigare att undersöka hur barn interagerar med digitala gränssnitt. Särskilt efter diskussionen som förts kring in-app-purchase i applikationer riktade mot barn som till exempel Smurfs' Village. Det finns många spännande nya projekt på gång just nu som helt och hållet satsar på de yngsta målgrupperna. Två svenska satsningar definitivt värda att hålla koll på är Brickmark och Jajdo.