Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Nya bokupplevelser

Sedan de så kallade läsplattornas intåg på marknaden är det många som leker med tanken (eller kämpar med problemet - beroende på hur man vill se det) hur framtidens bokupplevelser kan se ut. Ska vi betrakta läsare som användare? Vill alla läsare bli betraktade som användare bara för att de tillgodogör sig en text via ett gränssnitt? Är läsningen av en text samma sak som att interagera med den? Vad behöver ett gränssnitt kunna prestera för att tillfredsställa våra behov både som läsare i traditionell mening och användare? Vilka interaktiva element kan vi fylla/förhöja en text med utan att upplevelsen av att bara läsa går om intet och blir något annat? IDEO brukar utmärka sig genom sina framtidsvisioner och deras konceptfilm om framtidens bok är inget undantag. Många saker de säger känns visserligen ganska självklara, men jag tycker ändå att de har paketerat och sammanfattat det otroligt snyggt:

The Future of the Book. from IDEO on Vimeo.

Mina förhoppningar är att det vid sidan av de första (mer traditionella?) apparna för bokläsning och -konsumtion som iBooks, Kindle och Stanza ska dyka upp andra kanske mer nischade försök att låta digitala gränssnitt förhöja våra läsupplevelser. Ett projekt jag tänker hålla koll på i sammanhanget är The Atavist, som verkar lansera sin app om en vecka. De är ett litet förlag som vill hitta nya former att publicera faktaböcker i mindre snuttar för digitala plattformar. De beskriver sig själva som:

/.../ a new genre of nonfiction, a digital form that lies in the space between long narrative magazine articles and traditional books and e-books. Publishing them digitally and offering them individually — a bit like music singles in iTunes — allows us to present stories longer and in more depth than typical magazines, less expensive and more dynamic than traditional books.

Samtidigt i en annan del av internet frågar sig förlaget Visual Editions vad som händer med pappersboken när den vanliga läsningen i allt större utsträckning kommer ske digitalt. De undrar:

Why does the mainstream book publishing world seem to spend so much of its time and energy finding the best formula for how things should be done, when most times, the best books and experiences actually come out of how things shouldn’t be done.

En av deras titlar Tree Of Codes av Jonathan Safran Foer har redan sålt slut efter bara några veckor. Hans bok liknar mer en skulptur än litteratur - resultatet av att Foer helt enkelt frågade sig vad som är möjligt att göra med litteratur och var egentligen papprets gränser går. Jag får erkänna att pappersboken än så länge tar första pris i kategorin innovativa och normbrytande läsupplevelser:

Daniel Åberg har skrivit mycket om ebokens framtid, och det vore kul att höra vad han tror om utveckling för gränslandet mellan bok och "nåt annat"