Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Detaljdjävulen

Utsnitt från mitt senaste hobbyprojekt Jag snubblade över Tumblr-projektet Little Big Details idag. En fin samling skärmdumpar på små utsnitt av gränssnittsdesign som av olika anledningar gjort sig förtjänta av att uppmärksammas och hyllas.

Företeelsen att zooma in, granska och dreggla över vackra detaljer och små finesser kan väl sammanfattas med ordet pixelperfektion. Ett beteende som vi har sett växa sig allt starkare i webbdesignvärlden den senaste tiden.

Framförallt tjänsten Dribbble har både skapat en hype kring sig själv och samtidigt satt en standard för den här typen av designkritik, som främst går ut på att lägga fokus på micronivå (400x300 pixlar) och gotta sig i detaljer hellre än att försöka betrakta en designlösning som helhet och döma efter kriterier som balans i komposition.

Jag har ännu inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om att stirra mig blind på enskilda pixlar istället för att se till helhetsintryck. Å ena sidan är jag perfektionistiskt lagd och älskar att fröjdas åt mönster, färger, typografi, ikoner och annat småpill som gör en design till något vackert och underbart. Å andra sidan tycker jag det är viktigt att inte tappa bort varför en designlösning finns till, nämligen att uppnå resultat, få användare att lyckas med att utföra bestämda uppgifter, lyfta fantastiskt innehåll till nya höjder och helt enkelt vara väldigt användbar.

Kanske är det just pixelperfektionen som lyfter en design från att vara bara användbar till underbar? Eller är vi bara ett gäng egotrippade Designers med stort D som förlorat oss i navelskådning och glömt bort våra kunder och användare?