Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Säg mer genom att säga mindre

Här är två landningssidor jag under den senaste tiden har återvänt till, tänkt mycket på och kommit fram till att jag tycker mycket om, Don't Eat At och Icebreakertags: Screenshot donteat.at

Screenshot icebreakertags

Det de har gemensamt (förutom att själva tjänsterna och koncepten är väldigt smarta och roliga) är att deras landningssidor är otroligt avskalade från både innehåll och funktioner. Jag tror att det är ett vinnande koncept ur ett användarperspektiv. Som besökare får jag möjligheten att inom loppet av några sekunder bilda mig en uppfattning om följande:

  • Var är jag?
  • Vad vill ni att jag ska göra?
  • Och varför ska jag göra det?

I många fall är det det enda användaren vill veta och vi måste vara medvetna om att hon snabbt blir irriterad och ger upp om vi inte ger henne det som kallas för instant gratification.

Då kan vi fråga oss varför så många funktionsspecifikationer är så långa? Det känns ibland som om den milslånga önskelistan för vad som ska synas på startsidan bottnar i en rädsla för att om inte precis allt finns med på startsidan, om inte alla sociala flöden ligger och tickar i någon prominent spalt, alla call-to-actions-knappar ligger ovanför folden - helst i headern  - då skulle besökarna kunna missa något. Ve och fasa. Det vi glömmer är att om vi proppar det begränsade utrymmet vi kallar startsidan fullt med allt vi kan tänka oss missar våra besökare det viktigaste. De missar själva poängen.

Ni kan tänka er min lycka när jag hittade Think Vitamins video om UX-Design. Den handlar om att hjälpa användare att få fokus genom att skala av. Att säga mer genom att säga mindre. En otroligt befriande känsla att se på när Nick Pettit städar upp: