Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Får jag be om största möjliga tystnad

När textredigeraren Ommwriter lanserades november 2009 skrev de på sin blogg:

Ommwriter is a humble attempt to recapture what technology has snatched away from us: our capacity to concentrate.

Tanken bakom produkten är väldigt enkel: reducera brus och gå tillbaks till enkelheten så att användaren kan koncentrera sig på det väsentliga, nämligen att producera text. Konsekvensen av det blir ett gränssnitt helt befriat från funktioner som sträcker sig utöver textinmatning. Ommwriter ser ut som på bilden nedan, den tar över hela skärmen och skapar:

Hundra procents fokus

Sedan dess har brusreduceringstrenden spritt sig till fler områden, inte bara textproduktion, utan även konsumtion av både text och bild.

Här följer två bra exempel på tjänster som skapar största möjliga tystad.

Readability Ett plugin till webbläsaren, som skalar bort allt brus och lyfter fram enbart texten, alltså huvudinnehållet. Det är en betaltjänst och 70% av intäkterna går till textförfattare och förlag, vilket känns som ytterligare ett plus i kanten. Smart för både läsare och skribenter.

Före Readability:

Efter Readability:

Quiteube När man öppnat ett klipp på till exempel Youtube, kan man klicka på Quietube-bokmärket (som man får hämta på hemsidan) och får då upp en ny helt avskalad vy med bara klippet:

Före Quietube:

Efter Quietube:

I takt med explosionen av appmarknaden har vi vant oss vid små program som gör en sak och gör den bra. Jag tror att den här utvecklingen har gjort att våra krav på gränssnitt har skiftat. Som användare kommer vi i högre grad kräva fokus - och det är bra.

Apropå appar, jag fick tips häromkvällen om iPhone-appen SimplyNoise. Den stänger ute brus genom att, ja, skapa brus. På repertoaren finns vitt, rosa och brunt brus - beroende på om man vill multitaska, sova bättre eller sänka stressnivån.

Bort med bruset, länge leve tystnaden!