Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Cinemagraphs - det nya gamla

Animerade giffar har fått en revival på sistone. Och självklart finns det en app även för detta. Jag kan helt enkelt inte sluta leka med GIF SHOP! Den är verkligen det perfekta verktyget för att enkelt slänga ihop och dela en animerad GIF. Fungerar hur lätt som helst:

GIF SHOP - How-To from Daniel Savage on Vimeo.

Här är mitt första verk (ehem) som jag kallar Dancing Boots. Resultatet känns som en jäkligt kackig stop motion-film, vilket kan bero på min totala avsaknad av förmåga att hålla en kamera stilla under en längre period. GIF SHOP borde gå ihop med någon som säljer stativ till iPhone...

Dancing Boots

Ett lite mer avancerat exempel på hur man kan använda detta ny-gamla format är fenomenet och konstformen Cinemagraphs. Begreppet myntades av Jamie Beck och Kevin Burg och beskriver fotografier (alltså stillbilder) som innehåller rörliga element, ofta animerade i GIF-format. Effekten blir nästan magisk faktiskt, lite som fotografierna och tavlorna i Harry Potter, där motiven ibland rör sig helt subtilt utan att man först märker det. Långt ifrån genren hoppiga stop-motion-filmer.

Artisterna bakom Cinemagraphs anlitas allt oftare för att göra kampanjer, nu senast av bryggeriet Dogfish. Med hjälp av högklassigt foto och smarta subtila animeringsknep öppnas en helt ny värld av möjligheter för att göra vackert, informativt och framförallt lättladdat visuellt innehåll för digitala gränssnitt. Blir sugen på att lära mig fota! Läs mer om kampanjen här.