Emilia Blom
UI/UX Design, Content Strategy & Illustration

blog

Blog

Nya Instagram och det nedrans vanedjuret

Ikväll när jag cyklade hem genom malmövinden efter en lång och intensiv dag på jobbet med många turer hit och dit konstaterade jag återigen följande för mig själv:

Livet består av förändring - det är bara att följa med

Nu känner jag att jag ändå måste ta tillbaka detta lite. Knappt hade jag stängt dörren om mig hemma så inser jag att min favoritapp Instagram har fått en komplett redesign. Detta betyder för mig att ett välbekant och älskat ansikte har blivit brutalt ommöblerat av någon fiffig designerspjuver någonstans i världen, utan att först tillfråga mig. En sådan oerhörd händelse utlöser oro och lite sorg i mitt bröst, vilket leder mig till att konstatera att jag är ett vanedjur och att jag får be er låta mig vara ifred. Tack.

Efter en stunds testande måste jag ändå medge att jag gillar vissa saker, som till exempel att jag får högupplösta bilder sparade i kamerarullen. Så efterlängtat. En annan lite rolig grej är att man kan använda gamla filter fast utan deras ibland aningen tradiga ramar.

Så här ser alltså vår gamla vän Instagram ut numera:

De gamla basketdojorna som previewbild och har blivit ersatta av något slags tradigt autogeneriskt träd. Otroligt stort minus på den.

Än värre är att min favoritfunktion (bugg?) blivit bortplockad: den att kunna spara bilder utan att behöva posta dem. Varför? Känns bara elakt.

Det går fortare att ladda preview av filtrena och det är ju bra om man vill kolla igenom alla olika varianter utan att det tar för lång tid. Nackdelen är om man som van användare bara vill scrolla sig fram till sitt tilltänkta filter och plötsligt finner sig tvungen att titta på fåniga previews av allt det andra krafset man inte är intresserad av. Alltså både plus och minus, beroende på om man vill botanisera eller inte. Oftast vill jag det inte utan vet hur resultatet ska bli.

Jag gillar verkligen att man kan rotera bilder. Bra grej. Plus. Så här ser det ut i gränssnittet:

Hanteringen av Tilt-Shift har blivit jättekonstig. Vet inte ens vad jag ska säga om den. Känns bara märkligt att göra något sämre.

Här är de nya filtrena. Jag tycker de känns lite tråkiga allihop på något sätt. Inget som knockar just nu i alla fall.

Så här ser den gamla klassikern Early Bird ut utan sin välbekanta ram:

Allt detta knappt tänkbart för bara någon timme sedan. Men nu är det som det är. Jag känner en liten oro i magen över vad detta kommer göra med oss att möjligheterna plötslig har blivit lite för obegränsade. Charmen med Instagram var ju dess begränsningar i uttryck och valmöjligheter. Nu måste man ju fråga sig varje gång vilken variation på filter man ska välja. Å andra sidan kan jag minnas flera tillfällen då jag tänkt "vad schysst det vore om jag kunde få effekten av Early Bird men samtidigt få slippa den breda fåniga runda beige kanten". Nu kan jag det och vet ännu inte hur jag ska hantera det.

Bara att hänga med antar jag. Förändring som sagt. Får se det som en nyttig övning i att hantera känslor som dyker upp när jag återigen behöver konstatera att jag är ett nedrans vanedjur.